Rouw en verlies

Ieder mens krijgt te maken met verlies. Kinderen krijgen hier steeds vaker mee te maken.
Een op de vijf kinderen krijgt te maken met een verlies. En één op de drie kinderen krijgt te maken met een echtscheiding, dit is ook verlies. In beide gevallen maken kinderen een rouwproces door met daarbij behorende rouwgevoelens.
Dit hoort erbij en is normaal.
Als volwassenen vinden we dit vaak lastig.

Kinderen waarvan de ouder gaan scheiden willen we gerust stellen en zo gauw mogelijk laten wennen aan de nieuwe
situatie. Begrijpelijk, maar je kunt hierin te snel gaan en voorbij gaan aan de gevoelens van je kind.
Wanneer een kind te maken krijgt met overlijden, hebben volwassenen vaak de wens om het kind te beschermen en niet alles te vertellen. Men zit vol met eigen gevoelens van verdriet, boosheid en onmacht. Toch is het belangrijk om te kijken hoe een kind hierin betrokken kan worden.
Dit zijn twee situaties, maar verlies komt op veel meer manieren voor. De impact is voor kinderen soms groter dan wij denken. Denk dan bijvoorbeeld ook aan een verhuizing.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is PngItem_6760415-1-646x1024.png

Eigenlijk heel gewoon
Ik kan hierbij ondersteunen.
Wanneer u mijn hulp zoekt, betekent dit niet dat uw kind meteen een trauma heeft opgelopen. Of dat hij/zij het rouwproces niet goed doorloopt. Dit gaat vaak goed. Ik heb voor deze specialisatie gekozen, omdat ik kinderen willen helpen uiting te geven aan hun verlies. Eigenlijk iedereen kent dergelijk verlies en deze draag je de rest van je leven met je mee. Dat is niet erg. Dat hoort erbij. Ik vind het mooi om hieraan te kunnen bijdragen, zodat dit een plek vindt waardoor men weer verder kan. Ik heb zelf verlies meegemaakt dat ik nog altijd met mij meedraag. Ik heb daar mijn weg in kunnen vinden. Het citaat hieronder geeft voor mij rouw weer zoals ik dit nu ervaar.

“Verdriet is als een schaduw; mijn schaduw gaat altijd met mij mee.
Soms zie ik die en soms niet. Op veel momenten ben ik me niet bewust van
mijn schaduw. Die ligt vaak achter mij.
Maar ik kan een hoek van een straat omslaan en dan ligt die ineens
recht voor mijn voeten.”

– Manu Keirse –

Ik ben er om samen met uw kind en u te kijken naar de behoefte van uw kind. Ik help om vorm te geven aan zijn/haar eigen gevoelens. Vaak willen ouders er voor hun kind zijn en doen dit naar hun beste kunnen. Maar zij doorlopen hun eigen proces tijdens dit soort aangrijpende gebeurtenissen. Dit vraagt veel van hen. Er is dan niet altijd tijd, rust en ruimte voor het kind. Dat is eigenlijk heel gewoon.
Ik kan ondersteuning bieden binnen dit rouwproces op het moment dat dit gewenst is. Ik heb de tijd, ruimte en aandacht voor uw kind. Ik ga op een rustige en warme manier met uw zoon/dochter op pad. Samen verkennen we gevoelens van: verdriet, boosheid, onmacht, loyaliteit en alles wat er verder bij komt kijken.
We ontdekken manieren om deze te uiten en te delen. Dit helpt uw kind in zijn of haar eigen proces. Samen met uw kind geeft u dit verlies verder de gewenste vorm binnen uw gezin. Het vindt zijn plekje en iedereen binnen het gezin heeft daarin een eigen manier om hiermee om te gaan. Dat is alleen maar goed.
Er ontstaat ruimte voor jezelf en voor elkaar, maar zonder de verbinding te verliezen.

Wanneer u meer wilt weten, kunt u mij mailen of bellen.
Ik wens u sterkte en kracht toe om dit verlies vorm te geven op een wijze die bij u en uw gezin past.


Warme groet,
Karlijn